Want your
own Fotopage?






 


By: Ummi Aina

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]
Friday, 16-May-2008 02:10 Email | Share | | Bookmark
TAG lagiiii.....huhu

minggu ni ada homework kat FP..
best jugak sesekali ada homework mcm ni ye
terima kasih kpd yg sudi TAG akak
semoga bertambah erat persaudaraan kat FP ni

salah satu nye dari liz(http://elizastias.fotopages.com/)


Quote:
Now is my turn to do my assigment..agak2 bape markah buleh dapat ni cikgu2?

So now..tugas saya kene arr menge'tag' org lain plak..kalau idak tak aciler kan..so..sape2 empunyer link kat bawah nie kalau free watlah homework ni yer..

1.http://nursyakirah.fotopages.com
2.http://ladylike80.fotopages.com
3.http://azieyra82.fotopages.com
4.http://qutreen.fotopages.com
5.http://jedanese.fotopages.com
6.http://jurahim.fotopages.com
7.http://cdyana2001.fotopages.com


Quote:
The rules:
1. Link to your tagger and post these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog


lagi satu homework yg sama dari azian ( http://yanyen.fotopages.com)

Quote:
So, now, I wish to tag my my dear FP's frens as below:

1) Zai Kulim
2) Farah Shrewbury
3) Niza et Sofia, Uk
4) Mama AiNa
5) Mama FaMi
6) MamaSya
7)Fizan Yusof


7 perkara mengenai MaMaAiNa

1-tegas,tetap pendirian,tp dulu2 masa kecik mak kata ketegaq sket haha...ketegaq dlm erti kata `TETAP PENDIRIAN` la tuh ..
susah nak marah2 org,tp kalo sekali marah susah la pulak nak cool
susah nak nanges dpn org,tp kalo nanges org jarang nampak..tu lah agak nye perangai org tetap pendirian hehe...tp cukup sensitif kalau bab yg menyentuh hal2 ibu dan anak,tak kira lah dlm drama ke reality ke...

2-suka masak...suka cuba resepi2 yg tak pernah cuba dan akan cuba sampai jadi...
dulu sblm kawin tak pernah2 nak suka masak,sb anak bungsu kut..lps kawin terpaksa kena belajar masak sb kawin dgn anak sulung..tu yg jatuh cinta dgn masak2 ni

3-tak boleh tgk kain yg lepas pakai dilunggukkan kat lantai..serta merta akan masukkan dlm washing machine...cukup penuh je washing machine 10kg tu...terus ON tak kira waktu..sidai kain..TETAPIIIIIIIIIIIII tak suka lipat kain ..cukup2 lemah bab lipat kain..suka iron baju,..kebanyakkan baju seme dihengerkan...kalau ada mesin lipat kain,dah lama beli

4-suka berkawan dgn semua org..tp cukup susah nak mulakan dulu..tp kalau dah mula jgn nyesal la ye bila dah kenal..takut tak terstop lak bila bercerita ..sblm org kenal mesti kata MaMaAiNa ni sombong ke apa ke..tp bila dah kenal tahu la ko org haha tu yg cakap jgn nyesal kalo dah kenal..bak kata lagu ke apa tah...TAK KENAL MAKA TAK CINTA tau

5-layan internet kat rumah ni WAJIB..ni kira mcm kawan la dlm rumah..sambil masak2 pun,,kejap2 ngadap dapur,kejap2 ngadap pc hehe..tp lom ada sejarah lg la masakan tu rentung..garing terlebeh sket2 tu ada la..biasa la tuh...,bab layan internet ni,,kat rumah ada 2 pc..satu kat atas satu kat bawah..tp kalau hari anak2 cuti jd rebutan la pulak pc yg bwh ni ..yg kat atas tu sb dlm bilik tekde sapa yg hengen...

6-MaMaAiNa ni surirumah sepenuh masa...kerja ambik antar anak kat skolah tugas utama la,antar tuisyen la,,aktiviti sekolah sblh ptg lg...satu hari tu kdg2 kira la juga masa keluar masuk rumah ni..rasa kdg2 boleh sampai dari sp ke KL haha...takpe..bukan ngunkit ye,besar pahala ni

7-suka menjahit...ada 3 mesin jahit saiz besar u...dah mcm industri punye mesin jahit..tp kalo angin menjahit tu bags,,boleh siap baju 2 psg satu hari,,kalo angin menjahit tu tak bagus...tunggu la 3,4 bulan baru nak siap hehe...dgn perangai yg mcm ni MaMaAiNa mmg tak boleh ambik upah jahit,,dulu2 mmg ada buat bisnes hal jahit menjahit ni..tp skrg bz dgn anak2..tu pasal tak de jahit2 lg

lorrr dah 7 ke..aisseyyy..
byk lg neh
takpe2 kita ikut peraturan la ye...


ni pulak TAG pesen lain sket
dari Yullina


Quote:
Ina Kene Tag...dari Asmahani



Salam...pertama-tamanya thanks kepada asmahani yang sudi bagi kerja untuk menghiburkan hati yang lara...ini..(ye ke lara????????)tak la lara cuma rindu kat kg halaman je....
ni antara yang ina kena jawab

1 minit yang lalu, ape anda buat?
Keluarkan dania dari buaian dia

1 jam yang lalu, ape anda buat?
Cuba nak tidurkan si Dania...nak tidurkan sikitla punya lama nak bangun sikitla punya senang sabo...jela dengan si kecik ni.lepas ina dah angkat bolehlak dia terkekek gelak....

1 hari yang lalu, apa anda buat?
termenung mengadap komputer ditemani dua orang puteri yang asyik meragam je....sebab demam

1 jam lagi, apa anda akan buat?
Nak turun bawah ,nak makan tengah hari.lauk sayur rebus dan ikan goreng.Sambal belacan x leh tinggal kalau tak tak lalu nak makan...demam -demam pun belasah sambal belacan.

1 hari lagi, ape anda akan buat?
teringin nak gi jejalan rumah kawan

1 orang yang terakhir sms kamu?
My hubby..'dia kata i Miss You'ha..ha...jiwangla pulak pak cik ni..

1 orang yang terakhir menelefon kamu?
Mak kawan Aida nak beri tahu ada orang order kek minggu depan..

1 makanan yang baru dibeli?
sat ni takde

1 barang yang baru hilang?
Alhamdulillah, takde

1 cerita yang baru ditonton?
Go...gabba...gabba(cerita untuk bebudak.maklumlah lepas aida dah besar ni mak dia x de can nak nengok tv

1 hal yang terakhir digosipkan?
Tak de

1 kata yang ingin diluahkan..?
Paling tak suka orang yang suka bermuka-muka dan membuat tanggapan buruk pada orang lepas tu suka menuduh tak tentu pasal.Orang yang suka menyembunyikan kebaikan orang lain tapi menghebohkan sedikit kecacatan orang ituw...Semoga kita dijauhkan daripada sifat yang terkutuk itu.

1 buku yang sudah dibaca?
Martha day- Complete baking.Buku baking hadiah dari hubby

1 penyakit yang sering datang?
Penyakit parah ni tak de ubatnya.......makin ditenung semakin sayang (pada My hubby) I love you so....much......
1 keinginan?
Dikurniakan putera....dalam family

Ni pulak ina tag kepada kekawan yang bertuah...
shima27 , qutreen, nursyakirah , mirajohar , jasmeen , zahasfam , Big Mamma Bukhari , whizchini , aisyah


ok ni akak nak jawap TAG dari ina ye
TAG ni mcm ada kelakar sket...
jum la kita jawap..semoga kita semua hepi ye


1 minit yang lalu, ape anda buat?
cuci pinggan..besa la cuti2 ni byk pinggan yg kotor

1 jam yang lalu, ape anda buat?
Masak sarapan pagi..nasik lemak..sb cuti sekolah kat sp ni jumaat so kena buat sarapan pg yg berat sket..sng keja mama kat dpn pc tanpa gangguan perut2 yg lapar

1 hari yang lalu, apa anda buat?
byk keja dlm satu hari..antara nya kluar ambik anak2 dari skolah..p shopping sket

1 jam lagi, apa anda akan buat?
nak ngadap komputer je ,sb dah masak sumer,so tak de yg kacau sgt..nak update my FP

1 hari lagi, ape anda akan buat?
satu hari lg,hari sabtu,selalu nye kluar dgn hubby berdua je..dari pg.p breakfast berdua..p pasar berdua..shopping2 sket kat tesco sb tesco je buka awal pg ..rembat apa yg perlu sb selalu sabtu segala bil apa yg dirembat seme ditanggung beres

1 orang yang terakhir sms kamu?
hubby la..dia ckp dia balik dari kerja nt nak bawak anak2 kluar makan..so dia tanya nak makan kat mana mlm ni...mee ketam pun best jugak ye kat juru tuh

1 orang yang terakhir menelefon kamu?
jiran blkg rumah(maznah)..gossip hal anak kita org ...hahaha...mak2 gossip hal anak2

1 makanan yang baru dibeli?
roti gardenia..kat rumah roti gardenia ni seminggu 2 atau 3 bungkus yg besar sekali tuh

1 barang yang baru hilang?
Alhamdulillah, takde

1 cerita yang baru ditonton?
SINDARELA--tgk kat youtube..kelakar sket citer ni..hal budak2 remaja..maklum la MaMaAiNa ni dah ada anak remaja (yg sulung form5)

1 hal yang terakhir digosipkan?
Gossip hal anak2 dgn jiran blkg rumah

1 kata yang ingin diluahkan..?
hubby ku jgn lupa 31 mei ye..hadiah nak spt yg diminta... ..boleh ke kita tetapkan hadiah apa kita nak??lantak la kan..janji kita dpt apa yg kita nak..besdei2 ni demand la sket

1 buku yang sudah dibaca?
MIDI-keluaran Mei..gambar depan ziana zain..(MaMaAiNa ni sama umor dgn ziana zain..tp dari segi menten,,jauh beza )


1 penyakit yang sering datang?
penyakit cinta yg berpanjangan..ashik nak berkepit dgn hubby je...haha..kalo boleh nak ikut dia g opis sekali ..ngada2 la pulak na

1 keinginan?
rumah yg cantik...tukar kabinet dapo baru...
utk hubby yg selalu jenguk FP ni...tgk2 la mana yg patut ye

ok MaMaAiNa nak TAG 7 org pulak utk homework kat ats ni

1-ANIS-http://izarnis.fotopages.com/
2-KAK LIZA-http://hanieliza.fotopages.com/
3-RINN -http://rinnchan.fotopages.com/
4-MAMASYA-http://mamasya.fotopages.com/
5-SOULHA -http://sofwat.fotopages.com/
6-UMMI-IRAH -http://mmahil.fotopages.com/
7-JASMEEN -http://jasmeen.fotopages.com/

ok nama yg kena TAG kat atas tu..
kalau rajin tu..buat la homewrok tu ye...


Quote:
1-jasmeen ~tak kisah la bila2 pun nak buat...tadak date due

2-hanieliza/kakliza ~buat la apa yg patut dulu ye kak liza..no hal punye,tp nak jugak tahu akak nye 7 perihal tu..apa2 je la

3-tariqzaidanirah~tadak date due,,dun wery..bila2 free la ye..sabar menanti

4-soulha,cairo shibshi07@yahoo.co.uk~kita ni saling bg homework la ye...buat je..mesti best baca su punya nt...

5-Ummi_Zahin~petua apa nye ye kalao anak sulung akak dah 17..makna nya akak kawin awal la ummi zahin... di saat kawan2 sebaya sibuk packing bag nak masuk U..akak pun packing bag jugak..tp lain destinasi la ..skrg kebanyakkan anak kawan2 akak yg sulung baru darjah 6 atau form 1..gitu la lebe kureng

6-hajar ~lom jumpa lg iklan mesin lipat kain ni..hahaha..tak terbayang kalau mesin ni ada..cemana la dia buat kerja ye..

7-mamasya mamasya22@yahoo.com~best kalo mamasya jd cikgu sure akak dpt A+++ kan haha..mmg la umur akak sama dgn ziana zain..tp masalah nye tak vouge mcm ziana haha...takpe2 menten sihat je la..kenyang selalu..camne nak kurus cam ziana,,kalau hari2 masak sedap2 je..(alasan yg munasabah)
bercinta mcm takde kesudahan ni sb lps kawin baru kenal dan bercinta...kawin org tua yg aturkan gini la kut kan...

8-Liz elizastias@yahoo.com ~hahaha mesin gosok baju le pulak ye...akak bab menggosok ni suka..tak de masalah

9-azian~yup mmg kawin awal...lps stpm ..lom kluar result akak dah buat majlis kenduri kawin huhuhu~nostalgia gitu~...anak dah 4...besar2 dah

10-Bonda RaqynRafiqin ~tu la kan..kalau ada yg mencipta mesin lipat kain dah tentu tip top kat pasaran

11-yullina ~sama2..biasa la tuh..sesekali takde salah nye kena TAG ..saling kena dan mengena kira ok gak kan..

12-shima~takpe la shima kecik molek byk la size jenis non iron ni..mcm akak ni size L ni ssusah sket nak cari meterial non iron ni....haha...bila la nak jd size ziana zain ni..rasa cam tadak harapan lg dah


Monday, 12-May-2008 12:59 Email | Share | | Bookmark
Asam Pedas Ikan Jelawat + Ubi keladi

tgh masak,tgh mendidih lg tu
masak lemak lala
sayur bayam
Dah jemu ngadap ayam tiap2 hari
sesekali nak jugak makan yg simple2 je
rebus2 je...
teringat plak masa runda2 kat FP rinn
rin ada masak asam pedas ikan patin
kebetulan hubby beli ikan jelawat..
kira lebe kurang la kut...



kira ni copy terus kat FP rinn la ye
maaf ye sifu
me shotcut je

Quote:
Asam Pedas Ikan Patin (sy guna ikan jelawat )

Bahan-bahan :
Seekor Ikan Patin sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
Bahan kisar
2 ulas bawang merah
Sebiji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
Cili kering secukup pedas, direndam

2 inci lengkuas, dihiris nipis
1 batang serai, dititik
Sedikit belacan
Daun kesom
Sekuntum bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur ( Asam jawa pun boleh)
Air secukupnya
Sedikit sos tiram

Cara-cara :
1. Tumiskan bahan kisar, lengkuas, serai dan belacan hingga cili betul2 masak.
2. Tuangkan sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan patin.
4. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali sebelum mengangkat masakan, masukkan daun kesom
dan bunga kantan. Kacau seketika sebelum diangkat dan dihidang.


sabtu lepas..
ada kawan bg tahu ada kelas buat kek
main ikut je la
dah lama nak belajar buat kek ni...
rupa2 nya salah info daaa..
bukan kelas buat kek,tp kelas buat cookies
cookies pun cookies la....
kelas ni diajar oleh Chef dari secret recipes
chef ni ajar 7 resepi je...
ramai jugak yg hadir~36 org.
kat bwh ni gambar kueh yg diajar
tp shoot tak cantik sgt...sb dlm keadaan tpt yg kecik dan ramai org
takpe nt sy buat sendiri kita kasi lawa2 sket gambar tuh


















sekian utk kali ini
jumpa lg dilain kali


Friday, 9-May-2008 00:33 Email | Share | | Bookmark
AWARD HARI IBU



terima kasih zira kerana bg award jambangan bunga hari ibu ni

jugak dapat kek dari liz ~terima kasih ye~



so kepada ibu2 yg dtg ke FP sy diucapkan

`SeLaMaT HaRi IbU`

kepada ibu2 yg masih ada ibu,juga kepada anak2 yg masih ada ibu

hargailah ibu anda sementara ibu masih ada

jasa ibu tiada galang ganti nya....

http://www.youtube.com/watch?v=EhvMfwVG_1U

ibu…ibu…engkaulah ratu hatiku,

bila ku berduka, engkau hiburkan selalu
,
ibu…ibu…engkaulah ratu hatiku,

tempat menyatakan kasih, wahai ibu…

Lagu kiroro kat bwh ni dapat dari mai_izz

thanx mai....

http://www.youtube.com/watch?v=nSe6j4BU-IY&feature=related

Quote:
Artist : Kiroro
Song : Mirai e
Album : Kiroro No Uta V.1

Hora! Ashimoto wo mitegoran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora! Mae wo mitegoran
Are ga anata no mirai

Haha ga kureta takusan no yasashii sa
Ai wo idaite ayume to kurikaeshita
Ano toki wa mada osanakute imi nado shiranai
Sonna watashi no te wo nigiri issho ni ayunde kita
Yume wa itsumo sora takaku aru kara
Todo ka nakute kowai ne dakedo oitsudzukeru no
Jibun no SUTO-RI dakara koso akirametakunai
Fuan ni naru to te wo nigiri issho ni ayunde kita

Sono yasashii sa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu

Hora! Ashimoto wo mitegoran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora! Mae wo mitegoran
Are ga anata no mirai

Sono yasashii sa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu

Hora! Ashimoto wo mitegoran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora! Mae wo mitegoran
Are ga anata no mirai
Hora! Ashimoto wo mitegoran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora! Mae wo mitegoran
Are ga anata no mirai

Mirai e mukatte
Yukkuri to aruite yuku


Ever wondering what the lyrics is all about? Here is the English translation.

Kiroro - Towards The Future
Look! Look at your feet
This is the road you walk
Look! Look ahead of you
That is your future

My mother gave me so much kindness
'Embrace love and walk,' she said over and over
At that time I was still immature, I didn't understand her meaning
She held my hand and walked with me
Our dreams are always high in the sky
It's scary that they might not come true, but we still continue to chase them
Because it's our story, we don't want to give up
When I was unsure she held my hand and walked with me

There were times when I hated that kindness
When separated from my mother I couldn't be obedient

Look! Look at your feet
This is the road you walk
Look! Look ahead of you
That is your future

There were times when I hated that kindness
When separated from my mother I couldn't be obedient

Look! Look at your feet
This is the road you walk
Look! Look ahead of you
That is your future
Look! Look at your feet
This is the road you walk
Look! Look ahead of you
That is your future

Turn towards the future
Let's walk slowly



cukup tersentuh sy sbg ibu bila tgk utube ni

http://www.youtube.com/watch?v=vu6Yfq5fOK4&feature=related



Ya ALLAH, terimakasih Engkau memberikan ibu yang sungguh mencintai kami. Sembilan bulan kami di dalam rahimnya, selama itu pula engkau menciptakan mata, telinga dan seluruh anggota tubuhku; dari air susunya kami tumbuh menjadi anak yang sehat. Sungguh besar pengorbanannya, bimbinglah ia agar selalu lembut dan sabar kepada kami.
Amin



Tuesday, 6-May-2008 07:06 Email | Share | | Bookmark
KERUTUB AYAM

sambal tumbuk
ulam-ualaman
sbnr nye dah tak tau nak masak apa sb hari2 masak
kadang mcm buntu nak masak apa tak termasak dah
selalu jugak tanya anak2 nak makan apa
jawapan anak2 akan jawap masak lauk ayam
tak kira lah masak macam mana pun..janji AYAM
kita yg masak ni naik jemu kekadang tuh

masak lauk apa pun,mesti nak kena ada menu ayam jugak
kena bela ayam la mcm ni

menu kali ni,sy cuba menu kak liza lg
sy copy terus dari FP kak liza




KERUTUB AYAM

Bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit & potong kecil]
2 s/b rempah kari ] dibancuh
2 s/b rempah kurma ]
2 cawan santan
1 s/b gula merah
1 s/b kerisek
3 s/b minyak untuk menumis

bahan kisar..
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisek, garam gula dan santan. Biarkan sehingga mendideh
4. Masakkan sehingga pekat dan ayam lembut.
5. Pastikan kacau sekali sekala.
6. Hidangkan dengan nasi atau roti.

sayur mesti kena ada kat rumah ni....








Sunday, 4-May-2008 15:33 Email | Share | | Bookmark
KEK COKLAT MOIST KUKUS

berkilat nye kek ni....
wpun koko gelap..tp sedap dimakan
Assalamualaikum semua,
Dah lama tak update FP ni..sbnr nye sibuk sket..tu pasal tak sempat nak lepak lama2 kat dpn pc ni..2,3 jenis masakan dah dicuba,,cam biasa la copy resepi kawan2 FP..insyaALLAH nt sy akan letak kan di FP ni..

Pagi td teringat plak si kecik tu nak makan kek coklat,dia cakap dah lama tak makan kek coklat..dlm duk belek2 resepi kak izan kat myresepi.net..rasa mcm mudah je..belek jugak resepi kat FP EJ...pun sng jugak ..tp EJ guna butter cuma 180gm...kak izan guna 250gm..nak sng cerita tanak timbang2 butter..ikut resepi kak izan tu..n tiru sket2 EJ nye cara hehe...kira ok la test kali ni

Anak2 cakap sedap kek coklat moist kukus ni...hasil nye mcm kat dlm gambar tu la
shoot tak cantik sgt,sb dah ptg..(salahkan ptg lak haha,sbnr nye tak tere nak shoot cantik2)apa2 pun mmg sedap kek ni..




* 2 cawan tepung gandum
* 2 sudu kecil baking powder
* 2 cawan gula halus
* 4 biji telur gred A
* 250 gm buttercup
* 2 sudu kecil esen vanilla
* 1 cawan serbuk koko
* 1/2 cawan gula halus
* 1 cawan air panas
* 1/2 cawan susu cair(tp sy guna kan susu pekat)
* 1 sudu kecil coffee emulco (ni ikut EJ punye resepi)
* 1sudu kecil choclate emulco(ni pun sama ikut EJ nye resepi)


Cara-cara

1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.

2- Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,

3- Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.(utk kek ni sy tak guna kan oven,sebalik nya sy kukus selama 1 jam,rasa kek kukus lg sedap sb dia lebeh lembut...)

4-Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.(utk moist ni sy tak buat,sb si kecik tu dah tak sabar nak makan kek..,lain kali insyaALLAH sy akan deco cantik2 kek ni...


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net